adelfotita  Αδελφότητα Ζωτικιωτών Αθήνας”

Σύλλογος Ζωτικιωτών "Η ΒΡΥΤΖΑΧΑ"   

Σύνδεση / εγγραφή

Αρχείο φωτογραφιών

Η Αδελφότητα Ζωτικιωτών στο Facebook

zotiko 2

Ο Σύλλογος Ζωτικιωτών στο Facebook

vrytzacha

Διαδικτυυακές Δημ. Υπηρεσίες

Screenshot 2023 04 27 at 1.38.35 PM

Ελληνικό Κτηματολόγιο

Screenshot 2023 04 27 at 1.48.41 PM

Α.Α.Δ.Ε.

Screenshot 2023 04 27 at 10.27.29 PM

Screenshot 2023 04 28 at 12.10.11 AM

Το Ζωτικό


Το Ζωτικό σε πλήρη χάρτη (Πατήστε εδώ για τον χάρτη)

Παρουσιάζουμε, όπως υποσχεθήκαμε - όταν για πρώτη φορά κατασκευάστηκε η ιστοσελίδα των Ζωτικιωτών - ολόκληρο το χωριό μας σε μια φωτογραφία. Ηταν μια κοπιαστική δουλειά αφού για να τελειώσει χρειάστηκε να ληφθούν, με την βοήθεια  του GoogleEarth και από ύψος 985 μέτρων πάνω από το χωριό, 250 περίπου φωτογραφίες, να ταιριαστούν μεταξύ τους οι φωτογραφίες με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια συμπληρώνοντας ένα μεγάλο κολάζ. Άξιζε όμως τον κόπο, γιατί μας παρέχεται έτσι η δυνατότητα να αποτυπώσουμε όλες τις τοποθεσίες του χωριού μας πάνω σ’ αυτόν τον χάρτη, όλα τα κτίσματα, σπίτια, εκκλησία, παρεκκλήσια κλπ.

Στην αποτύπωση των τοποθεσιών υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα. Η άγνοια για τα περισσότερα τοπωνύμια του χωριού μας, για την ακριβή θέση και τα όριά τους. Τα τοπωνύμια που έχουν ήδη τοποθετηθεί στον χάρτη είναι πολύ πιθανόν να μην ανταποκρίνονται στην φυσική τους θέση.  Ελπίζουμε πως σύντομα και με την βοήθεια όλων των συγχωριανών μας αυτό το πρόβλημα θα βρει την λύση του.

Στον χάρτη αυτό θα αποτυπωθούν και όλα τα κτίσματα του χωριού. Σ’ ό,τι αφορά τα σπίτια, εκκλησίες και επαγγελματικούς χώρους δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. Το Δ.Σ. της Αδελφότητας και με την βοήθεια των μελών της θα το αντιμετωπίσει. Για να είναι όμως η περιγραφή των κτισμάτων πλήρης θεωρούμε πως για καθένα από αυτά και ειδικά για τις κατοικίες είναι σημαντικό να υπάρχει και ένα ιστορικό του σπιτιού. Στοιχεία όπως το έτος που κτίστηκε το κάθε σπίτι, ποιοι το χτίσανε και για λογαριασμό τίνος, ποιοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σ΄ αυτό, κάθε στοιχείο γενικά γύρω απ’ τα πατρικά μας δεν αποτελεί απλά και μόνο την ιστορία κάθε σπιτιού, αλλά την ιστορία όλου του χωριού μας και καθώς αυτή η ιστορία είναι συλλογική γι’ αυτό κι είναι συλλογική και  η ευθύνη να την αναδείξουμε.
Δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς γραφομηχανή ή να χειρίζεται την σύγχρονη τεχνολογία για να γράψει λίγα απ’ την ιστορία του χωριού μας. Ο παραδοσιακός δοκιμασμένος τρόπος είναι αρκετός. Μια κόλλα χαρτί, ένα μολύβι, ένας φάκελος, ο ταχυδρόμος του χωριού μας κι η απόφαση καθενός μας να συμμετέχει στην συγγραφή της ιστορίας του χωριού μας, των ηθών, εθίμων και γενικά της ζωτικιώτικης παράδοσης, όπως αυτή διαφαίνεται μέσα απ’ τις αφηγήσεις καθενός μας. Κάποιες φωτογραφίες είτε του σπιτιού, είτε των ενοίκων τους θα ολοκλήρωνε την παρουσίαση. Καθένας αυτό που ξέρει κι αυτό που μπορεί. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για την ιστορία ενός σπιτιού, αλλά και για τον μαχαλά, για κάποιο μέρος του βουνού ή του κάμπου, για κάποιες ξεχωριστές στιγμές που ‘ζησε καθένας και θέλει να τις μοιραστεί με όλους. Όσο για την ορθογραφική ή άλλη επεξεργασία, αφήστε το να ‘ναι δική μας έγνοια. Άλλωστε σ’ όλους είναι γνωστό πως στην απλότητα κρύβεται η μεγαλύτερη σύνθεση κι έχει την μοναδική δική της χάρη.
------Ταχ.Διεύθυνση Αδελφότητας------
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΖΩΤΙΚΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 86

10678 ΑΘΗΝΑ

Πρόσφατες αναρτήσεις

  • Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Τοπολαλιά

 

Οι γειτονιές μας

ΒΡΥΤΖΑΧΑ web tv

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

dd

Μετεωρολογικός σταθμός Ζωτικού

Screenshot 2023 04 27 at 5.14.24 PM

Screenshot 2023 04 27 at 10.43.18 PM

Ellinomatheia1

Screenshot 2023 04 27 at 11.18.15 PM

Λογοτεχνία

Ὁ βράχος καὶ τὸ κύμα

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

Γιώργος Σεφέρης

Κωστής Παλαμάς: “Πατριδολάτρης είμαι, όχι εθνικιστής”

Η ιστορία του Ζωτικού

Μύθος και Λόγος - Μέρος 2.

ΖΩΤΙΚΟ (ΛΙΒΙΚΙΣΤΑ) ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η εξέλιξη του πληθυσμού του Ζωτικού από την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους έως σήμερα

Συμβόλαιο αγοροπωλησίας Ζωτικού

Έρευνες

Στα χρόνια που πέρασαν - Μέρος 2.

Το Ζωτικό στην ιστορία

ΤΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ και την λογοτεχνία - Μέρος 3.

Στα χρόνια που πέρασαν - Μέρος 3.

Γραμματικοί και Συντακτικοί Κανόνες του Ιδιώματος

Το Ζωτικο στις τέχνες - Φρειδερίκη Παπαζήκου

Το Ζωτικο στις τέχνες - Φώτης Μότσης

Αφηγήσεις

Αφιερώματα

Περιηγήσεις

periigiseis

Γιορτές

giortes

Δημιουργίες

dimiourgies

Παρουσιάσεις

parousiaseis