adelfotita  Αδελφότητα Ζωτικιωτών Αθήνας”

Σύλλογος Ζωτικιωτών "Η ΒΡΥΤΖΑΧΑ"   

Σύνδεση / εγγραφή

Αρχείο φωτογραφιών

Η Αδελφότητα Ζωτικιωτών στο Facebook

zotiko 2

Ο Σύλλογος Ζωτικιωτών στο Facebook

vrytzacha

Διαδικτυυακές Δημ. Υπηρεσίες

Screenshot 2023 04 27 at 1.38.35 PM

Ελληνικό Κτηματολόγιο

Screenshot 2023 04 27 at 1.48.41 PM

Α.Α.Δ.Ε.

Screenshot 2023 04 27 at 10.27.29 PM

Ομορφη μυθιστορία - μέρος β'

Ηπειρος πήρε το όνομά της από την  Ήπειρο κόρη του Εχίονα και της Αγαύης. Ο Εχίων προήρχετο από το γένος των σπαρτών ανθρώπων, από το γένος δηλαδή  που εφύετο και δεν εγεννάτο,  "φύεσθαι γηγενείς και μη εξ αλλήλων γεννάσθαι", όπως αναφέρεται στις Ικέτιδες του Αισχύλου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΕΛΛΑΣ (ΕΣΤΙ ΤΙΣ ΕΛΛΟΠΙΗ)

Από τον Δια και την Ιώ γεννήθηκε ο Επαφος. Από τον Επαφο και την Μέμφιδα, κόρη του Νείλου, γεννήθηκε η Λιβύη.Από τον Ποσειδώνα και την Λιβύη γεννήθηκαν οι δίδυμοι Βήλος και Αγήνωρ.
Από τον Αγήνορα και την Τηλέφασσα γεννήθηκαν οι Κάδμος, Φοίνικας, Κίλικας και Ευρώπη.
Η Ευρώπη ήταν πολύ όμορφη, τόσο, που ο Δίας θαμπώθηκε από την ομορφιά της και μεταμορφώθηκε σε κάτασπρο ταύρο για να την πλησιάσει. Η Ευρώπη, πήγε κοντά του, τον χάιδεψε λίγο και κάθισε πάνω στη ράχη του. Ο Δίας έπεσε αμέσως στη θάλασσα ώστε να μην προλάβει η Ευρώπη να κατεβεί και κολυμπώντας από την Φοινίκη ως την Κρήτη, βγήκαν στην Γόρτυνα. Από την ένωση του Δια και της Ευρώπης γεννήθηκαν ο Μίνωας, ο Ροδάμανθυς, ο Σαρπηδών, ο Δώδων, ο Αιακός και ο Κάρνος.
Ο Δίας αποκατέστησε την Ευρώπη παντρεύοντάς τη με τον βασιλιά της Κρήτης  Αστερίωνα, γιο του Τεκτάμου. Ο Αστερίων δεν απέκτησε παιδιά με την Ευρώπη, αλλά υιοθέτησε τα τέκνα του Δία.
Όταν ο Αγήνωρ πληροφορήθηκε την εξαφάνιση της Ευρώπης, έδωσε εντολή στους τρεις γυιούς του, τον Κάδμο, τον Φοίνικα και τον Κίλικα να την αναζητήσουν και να μην επιστρέψουν χωρίς αυτήν.
Ο Κάδμος μετά από πολλές αναζητήσεις της Ευρώπης έλαβε από μαντείο των Δελφών  την  διαταγή να σταματήσει το ψάξιμο και να ακολουθήσει μια αγελάδα κι όπου εκείνη σταματούσε, εκείνος να ίδρυε μια νέα πόλη. Έτσι ιδρύθηκε η Θήβα.
Εξω από τα τείχη των Θηβών υπήρχε το Αόνιο πεδίο, αφιερωμένο στο άστρο του Κυνός τον Σείριο. Σ’ αυτό λατρευότνα ο Θεός «Ηλιος Υπερίωνας» και υπήρχε η πηγή του Αρη, η οποία φυλασσόταν από ένα δράκο, ο οποίος ήταν γυιός του Αρη και της νύμφης Τέλφουσας. Ο Κάδμος σκότωσε αυτό τον δράκο γι’ αυτό και υποχρεώθηκε να υπηρετήσει τον Αρη ως δούλος για ένα χρόνο. Με εντολή του Αρη ο Κάδμος έσπειρε τα μισά δόντια του δράκου σε οργωμένο χωράφι και από τη γη φύτρωσαν άγριοι πολεμιστές που ονομάστηκαν Σπαρτοί. Με ένα έξυπνο σχέδιο του Κάδμου αυτοί αλληλοεξοντώθηκαν και επέζησαν μόνο πέντε, που αποτέλεσαν τους πρώτους πολίτες της Θήβας. Ενας δε από αυτούς ήταν ο Εχίων. Ο Κάδμος παντρεύτηκε την Αρμονία κόρη του Αρη και της Αφροδίτης ή κατά μια άλλη εκδοχή κόρη του Δία και της Ηλέκτρας  και δώρισε σ’ αυτήν ένα πέπλο, την εσθήτα,  φτιαγμένη από την Αθηνά κι ένα περιδέραιο, γνωστό σαν το περιδέραιο της Αρμονίας, έργο του Ηφαίστου.
Ο Κάδμος και η Αρμονία απέκτησαν τέσσερις κόρες, την Αγαύη, την  Ινώ, την  Σεμέλη και την  Αυτονόη.
Η Αγαύη παντρεύτηκε τον «σπαρτό» Εχίονα και γέννησε τον Πενθέα και την Ηπειρο.  Η Ήπειρος ακολούθησε τον παππού της Κάδμο και την Αρμονία όταν εγκατέλειψαν τη Θήβα και κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια. Η Ήπειρος πέθανε στη Χαονία και ενταφιάσθηκε σε ένα ιερό άλσος, το οποίο σχετιζόταν με τον μύθο της Ανθίππης και του Κιχύρου. Ετσι η Ηπειρος πήρε το όνομά της από την Ηπειρο, κόρη του Εχίονα και της Αγαύης.
Η Δωδώνη πήρε το όνομά της από τον ποταμό Δώδωνα, ο οποίος οφείλει  με την σειρά του το όνομα στον Δώδωνα, γυιό του Δία και της Ευρώπης.

Στην Δωδώνη κατέφυγαν μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα (9.560 π.Χ.) ο Δευκαλίων και η Πύρρα.

Πολύ πριν τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα από την Θήβα της Αιγύπτου πέταξαν δύο άγρια μαυροπερίστερα (πέλειαι ή πελειάδες). Το ένα προσγειώθηκε στην Λιβύη, όπου κτίστηκε ο ναός του Αμμωνος Διός, Το άλλο έφτασε στην Δωδώνη   και κάθισε πάνω σε μια βελανιδιά, φηγό, και μίλησε με ανθρώπινη φωνή ότι έπρεπε να ιδρυθεί στον τόπο αυτόν μαντείο του Δία.
Ο κόσμος, όλο το σύμπαν τελεί υπό την κυριαρχία του Δία, κατόχου της απόλυτης εξουσίας και γνώσης. Στη βασιλεία του αυτή ο Δίας συνοδεύεται και από τη Διώνη, η οποία, με τις δικές της ιδιότητες (εκπρόσωπος της γνώσης και της γονιμότητας) και τη θεϊκή της υπόσταση, ολοκληρώνει το σχήμα του θεϊκού ζευγαριού που εποπτεύει όλη την συμπαντική και γήϊνη τάξη.
Κατά την προετοιμασία της Αργοναυτικής εκστρατείας (11.650 π. Χ.) πήρε η Θεά Αθηνά από  την Ιερά Φηγό του Μαντείου της Δωδώνης κομμάτι ξύλου και το έβαλε στην πλώρη της Αργούς και

«…….
Όταν τελείωσε η ναυπήγηση της Αργούς ήταν πολύ
βαριά και δεν μπορούσαν να την σύρουν στη θάλασσα.
Τότε ο Ορφέας συντόνισε τους ήχους της κιθάρας του με
την Δωδωναία δρυν (βαλανιδιά) από το βουνό Τόμαρο,
που την είχε τοποθετήσει η Αθηνά κατά την ναυπήγηση
της Αργούς, και η Αργώ άρχισε να υψώνεται γρήγορα …»

Σημ. Η 'Μυθοδία" (=Ωδή στον Δία) έλαβε χώρα στις 28/6/2001 στο χώρο του ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα και μεταδιδόταν και στον Αρη μέσω του διαστημοπλοίου της NASA (Mars Odyssey) που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.

Την ίδια μέρα ανέτειλε ταυτόχρονα στην Ακρόπολη των Αθηνών μαζί με τον ήλιο (του πλανητικού μας συστήματος) και ο ήλιος-Υπερίωνας, ο Σείριος. Στο ουράνιο στερέωμα της νύχτας, την ώρα της συναυλίας, δέσποζε  ο πλανήτης του Θεού του πολέμου Αρης, με την μέγιστη  δυνατή προσέγγιση στην γη. Ενα αστρονομικό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 6000 χρόνια

 Ομορφη μυθιστορία - μέρος Γ'


Ι. Μότσης

Πρόσφατες αναρτήσεις

  • Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Τοπολαλιά

 

Οι γειτονιές μας

ΒΡΥΤΖΑΧΑ web tv

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

dd

Μετεωρολογικός σταθμός Ζωτικού

Screenshot 2023 04 27 at 5.14.24 PM

Screenshot 2023 04 27 at 10.43.18 PM

Ellinomatheia1

Screenshot 2023 04 27 at 11.18.15 PM

Screenshot 2023 04 28 at 12.10.11 AM

Λογοτεχνία

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

Νικος Καζαντζάκης

Ο Φωτεινός

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

Η ιστορία του Ζωτικού

Μύθος και Λόγος - Μέρος 2.

Η εξέλιξη του πληθυσμού του Ζωτικού από την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους έως σήμερα

ΖΩΤΙΚΟ (ΛΙΒΙΚΙΣΤΑ) ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Συμβόλαιο αγοροπωλησίας Ζωτικού

Έρευνες

ΤΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ και την λογοτεχνία - Μέρος 3.

Το Μαντήλι στην λογοτεχνία - ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

ΤΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ και την λογοτεχνία - Μέρος 1.

ΤΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ και την λογοτεχνία - Μέρος 2.

Γραμματικοί και Συντακτικοί Κανόνες του Ιδιώματος

Το Ζωτικο στις τέχνες - Φρειδερίκη Παπαζήκου

Το Ζωτικο στις τέχνες - Φώτης Μότσης

Αφηγήσεις

Αφιερώματα

Περιηγήσεις

periigiseis

Γιορτές

giortes

Δημιουργίες

dimiourgies

Παρουσιάσεις

parousiaseis