adelfotita  Αδελφότητα Ζωτικιωτών Αθήνας”

Σύλλογος Ζωτικιωτών "Η ΒΡΥΤΖΑΧΑ"   

Σύνδεση / εγγραφή

Αρχείο φωτογραφιών

Η Αδελφότητα Ζωτικιωτών στο Facebook

zotiko 2

Ο Σύλλογος Ζωτικιωτών στο Facebook

vrytzacha

Διαδικτυυακές Δημ. Υπηρεσίες

Screenshot 2023 04 27 at 1.38.35 PM

Ελληνικό Κτηματολόγιο

Screenshot 2023 04 27 at 1.48.41 PM

Α.Α.Δ.Ε.

Screenshot 2023 04 27 at 10.27.29 PM

Σπιτικό και θρεπτικό ταχίνι

Το ταχίνι ή ουσιαστικά ο σουσαμοπολτός, φτιάχνετε από 2 απλά υλικά: Από τριμμένους σπόρους σουσαμιού και αγνό ελαιόλαδο.

Το έτοιμο ταχίνι φτιάχνεται συνήθως από αποφλοιωμένους σπόρους σουσαμιού. Αυτό δίνει στο ταχίνι ένα πιο ανοιχτό χρώμα και πιο λεία υφή. Το ταχίνι που φτιάχνεται από φυσικό αναποφλοίωτο σουσάμι δεν είναι τόσο λείο αλλά έχει πιο πλούσια (αν και μερικές φορές λίγο πιο πικρή) γεύση, αλλά ασφαλώς περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Υλικά

1 γεμάτη κούπα σπόρους σουσαμιού

2-5 κουταλιές ελαιόλαδο αναλόγως πόσο ρευστό το θέλουμε

Αλάτι (προαιρετικό)

Παρασκευή

Ψήσιμο του σουσαμιού (προαιρετικό). Το ψήσιμο του σουσαμιού δίνει στο ταχίνι καλύτερη γεύση (όπως των ξηρών καρπών).

1ος τρόπος

Σε ένα στεγνό τηγάνι καβουρδίζουμε τους σπόρους σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τους συχνά με ένα ξύλινο κουτάλι. Προσέξτε την θερμοκρασία, οι σπόροι καίγονται πολύ εύκολα.

2ος τρόπος

Εναλλακτικά, ψήνουμε τους σπόρους στο φούρνο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° Κελσίου. Απλώνουμε το σουσάμι σε λαδόκολλα και ψήνουμε ελαφρώς τους σπόρους, ανακατεύοντας τους μία ή δύο φορές.

Και στις 2 περιπτώσεις ψήνουμε λίγο τους σπόρους, μέχρι να πάρουν ελαφρώς ξανθό χρώμα (όχι σκούρο καφέ), περίπου 5-6 λεπτά. Προσέξτε να μην τους κάψετε γιατί το ταχίνι σας θα έχει απαίσια γεύση. Μεταφέρουμε το ψημένο σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο ή δίσκο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Τοποθετούμε το σουσάμι σε ένα μίξερ ή μπλέντερ και αλέθουμε τους σπόρους για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μία λεπτή τριμμένη μάζα. Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και χτυπάμε στο μίξερ για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να αναμιχτεί καλά.

Για λεπτότερο και ρευστότερο ταχίνι, προσθέτουμε ακόμα 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι ή και περισσότερο μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή σύσταση, αναλόγως τις προτιμήσεις μας και ξαναχτυπάμε.

Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλάτι για γεύση.

Η συνταγή μας δίνει περίπου 2/3 της κούπας έτοιμο ταχίνι.

Για παρασκευή περισσότερης ποσότητας, περίπου ενός κοινού βάζου μελιού των 700 γραμμαρίων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εξής αναλογίες: 5 φλιτζάνια σπόρων σουσαμιού και 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδου, με τη διαφορά ότι ο χρόνος ψησίματος θα είναι λίγο μεγαλύτερος.

Αποθήκευση

Μεταφέρετε τo ταχίνι σε ένα καθαρό βάζο ή άλλο αεροστεγές δοχείο. Φυλάξτε το δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για αρκετούς μήνες. Αν το λάδι διαχωριστεί και έρθει στην επιφάνεια μην ανησυχήσετε, απλά ανακατέψτε το με ένα κουτάλι.

Πρόσφατες αναρτήσεις

  • Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Τοπολαλιά

 

Οι γειτονιές μας

ΒΡΥΤΖΑΧΑ web tv

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

dd

Μετεωρολογικός σταθμός Ζωτικού

Screenshot 2023 04 27 at 5.14.24 PM

Screenshot 2023 04 27 at 10.43.18 PM

Ellinomatheia1

Screenshot 2023 04 27 at 11.18.15 PM

Screenshot 2023 04 28 at 12.10.11 AM

Λογοτεχνία

Ενα παραμύθι

Για τον Αγγελο Σικελιανό

Γιάννης Ρίτσος

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ

Η ιστορία του Ζωτικού

Η εξέλιξη του πληθυσμού του Ζωτικού από την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους έως σήμερα

ΖΩΤΙΚΟ (ΛΙΒΙΚΙΣΤΑ) ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Μύθος και Λόγος - Μέρος 2.

Συμβόλαιο αγοροπωλησίας Ζωτικού

Έρευνες

Στα χρόνια που πέρασαν

ΤΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ και την λογοτεχνία - Μέρος 1.

Στα χρόνια που πέρασαν - Μέρος 3.

Γραμματικοί και Συντακτικοί Κανόνες του Ιδιώματος

ΤΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ και την λογοτεχνία - Μέρος 4.

Το Ζωτικο στις τέχνες - Φρειδερίκη Παπαζήκου

Το Ζωτικο στις τέχνες - Φώτης Μότσης

Αφηγήσεις

Αφιερώματα

Περιηγήσεις

periigiseis

Γιορτές

giortes

Δημιουργίες

dimiourgies

Παρουσιάσεις

parousiaseis