Home

Βάϊα Παπαζήκου

Με την Βάϊα ξεκινάμε την παρουσίαση των τέκνων του Ζωτικού που τιμούν όλους μας με την προσφορά τους στις τέχνες και τα γράμματα

 

Η Βαΐτσα (Βάια) Παπαζήκου γεννήθηκε στο Αθήνα τον Μάρτιο 1984. Κόρη του Σπύρου Αθ. Παπαζήκου και της Ελένης Τσολακιδου από το Ζωτικό Ιωαννίνων, αποφοίτησε από το λύκειο το 2001 και στη συνέχεια σπούδασε Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τεχνολογικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών αλλά και στη συνέχεια εργάστηκε για τη συντήρηση και την αποκατάσταση αρχαιολογικών κυρίως αντικειμένων και μνημείων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το 2010 εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έκτοτε σπουδάζει γλυπτική στο εργαστήριο του Γ. Χουλιαρά και παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα σχεδίου, σκηνογραφίας, χαρακτικής κ.ά. Κατά το διάστημα αυτό έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και εργασίες που κατά κύριο λόγω διογρανώθηκαν από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Εξακολουθεί παράλληλα με τις σπουδές στις Καλές Τέχνες να δουλεύει περιοδικά για τη συντήρηση και την αποκατάσταση αρχαιολογικών αντικειμένων και μνημείων.
Η Βαΐτσα Παπαζήκου,   φοιτήτρια ακόμη  στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό  που προκήρυξαν τα ΕΛΤΑ, με θέμα «Ειδική Σειρά Γραμματοσήμων EUROPA 2012» για τη φιλοτέχνηση μακετών γραμματοσήμων μεταξύ των σπουδαστών των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών. Η σειρά EUROPA είναι μια ειδική σειρά γραμματοσήμων, με θέμα που επιλέγεται κάθε φορά  από την POSTEUROP, (ευρωπαϊκή ένωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών δημόσιων ταχυδρομικών φορέων) το οποίο είναι κοινό και εκδίδεται από όλες τις χώρες μέλη που ανήκουν σ’ αυτήν, με διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις.
Στο διαγωνισμό αυτό η Βαΐτσα (Βάια) Παπαζήκου βραβεύτηκε με το ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ και με το έργο της συμμετέχει η Ελλάδα στο διαγωνισμό της PostEurope.

Εικόνα 1

 

 

 

 

 

 

Με το έργο αυτό της Βάϊας συμμετείχε η Ελλάδα στον 43 παγκόσμιο φιλοτελικό διαγωνισμό στο Asiago της Ιταλίας το 2013 και απέσπασε Το βραβείο Asiago 2013 για τον τουρισμό

 

Υπό τη Υψηλή Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας
43ο Διεθνές Βραβείο Ασιάγο για την Φιλοτελική Τέχνη

Πρός τη διοίκηση των ταχυδρομείων της Ελλάδας και την Βάια Παπαζήκου, φοιτήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και σχεδιάστρια του γραμματοσήμου "Visit Greece".
Η παράσταση αυτού του γραμματοσήμου λειτουργεί ως επίκληση μιας ανάμνησης που καθόρισε για πάντα στο μυαλό, η αίσθηση που παρέμεινε από μια εκδρομή και ένα τοπίο. Μια λωρίδα γης, ενα δέντρο στυλιζαρισμένο, ένας ήλιος που λάμπει στον ορίζοντα της θάλασσας. Δεδομένου πως ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του αναμνήσεις, ανακαλύπτει την ομορφιά του κόσμου στον οποίο ζούμε και τον μαθαίνει, με τον καλύτερο τρόπο, εμπλουτίζοντας τη γνώση και την ευχαρίστηση του.
Γι' αυτούς το λόγους το σχέδιο αυτό κρίθηκε ως το καταλληλότερο που εκδόθηκε στον κόσμο, κατά τη διάρκεια του έτους 2012, για το θέμα "τουρισμός".
Ασιάγο, 7 Ιουλίου 2013.
Η κρητική επιτροπή:
Franco Filanci
Ermanno Olmi
Lorenzo Pellizzari
Gian Antonio Stella
Maurizio Stella

Ομαδικές εκθέσεις

Η Βάϊα συμμετέχει με έργα της σε ομαδικές εκθέσεις:


1. Μάσκες: Μεταμορφώσεις της ψυχής (Πολύεδρο, 21/2/2013 έως 16/3/2013), όπου παρουσιάστηκαν πάνω από εκατό μοναδικές πρωτότυπες μάσκες με πολλά υλικά και διαφορετικές τεχνικές.

 


2. Αποτυπώματα μνήμης. (πολυχώρος «Δον Κιχώτης» 25/5/2012 έως 15/6/2012). Η έκθεση αποτελείτο  από έργα που δημιουργήθηκαν από μια μεγάλη ποικιλία υλικών κατασκευής αλλά και διαφορετικών τεχνικών (μονοτυπίες, κολάζ κ.α.).

 

 

3. Το Θύμα και ο Θύτης. (Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου, 20 Ιανουαρίου έως και τις 3 Φεβρουαρίου του 2012 ) Το θύμα και ο θύτης σε εναλλασσόμενους ρόλους όπου χάνεται το σημείο προσδιορισμού αρχής και τέλους ενός κύκλου βίας σε μία εποχή οικονομικής κρίσης και κρίσης αξιών, όπου η τέχνη καλείται να υπερασπιστεί ή να επαναπροσδιορίσει αυτές τις αξίες.

 

4. Εκθεση με έργα εμπνευσμένα από την Αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννη, τα οποία εξερευνούν τη μετουσίωση του λόγου της Αποκάλυψης σε εικαστικό έργο σε μία προσπάθεια προσέγγισης και απόδοσης του ιερού κειμένου (Κέντρο Ορθοδόξου Πολιτισμού και Πληροφόρησης στην Πάτμο, από τις 26 έως τις 30 Ιουλίου 2012)

 

 

5. Έκθεση φοιτητών Α.Σ.Κ.Τ φιλανθρωπικού χαρακτήρα σε συνεργασία με το περιοδικό Metropolis, το Ίδρυμα Κακογιάννη και το Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τα έσοδα από τα έργα, διετέθησαν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου για την αγορά τροφίμων που διανεμήθηκαν σε άτομα και οικογένειες που έχρηζαν άμεσης υποστήριξης και ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (άποροι, άστεγοι, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, ηλικιωμένοι κ.λπ.)

Print

Αναμνήσεις

Γενάρης του '69

Ξημερώματα του Αϊ Γαννιού. Το χωριό μας βρίσεκται σε αναστάτωση. Είναι η μέρα που ο μαθητόκοσμος των...

Read more: Γενάρης του '69

Το κοπάδι

Σχεδόν πάντα στο σπίτι είχαμε δυο γίδες για το γάλα, το τυρί και τα κατσικάκια τους. Τους δίναμε...

Read more: Το κοπάδι

Το βαρέλι

Ο Τάκη-Καλλιόπης – έτσι αποκαλούσαμε τότε τον καλό κι πάντα αγαπητό μου φίλο Τάκη Θεμελή – είχε...

Read more: Το βαρέλι

Ο αγροφύλακας

Στου Τόρα, εκεί που ’ναι σήμερα το καφενείο του Νεκτάριου, ήταν τότε μια καταπράσινη σαδιά με...

Read more: Ο αγροφύλακας

Απόψεις

Αγάπησε το σώμα σου!

[ …. ] Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε καθίσει μπροστά στον καθρέπτη του σπιτιού μας για ώρες,...

Read more: Αγάπησε το...

Κ Ο Ρ Ο Ν Ο Ϊ Ο Υ Κ Α Τ Α Λ Ο Ι Π Α

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 14η ΦΕΦΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ   του φιλολόγου Δημητρίου Μίχα   Με...

Read more: Κ Ο Ρ Ο Ν Ο Ϊ...

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 15ο ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ

ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ   Μέρος δεύτερο Ι. Μότσης   Η σύντομη αυτή ανασκόπηση της πορείας των Αποδήμων...

Read more: ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ...

αθήνα γενάρης του'10

του Χ.Ν.Θεμελή σήμερα ο καιρός στο κέντρο της αθήνας, έχει κάτι που θες να πάει και να μην...

Read more: αθήνα...

Δημιουργίες

ημερολόγιο

του ΦωτοΜότση   Επάενε κι ερχόταν η ψυχή του. Δρόμοι, σοκάκια, επαρχιακές οδοί με εκατό τόσα,...

Read more: ημερολόγιο

Πηνελόπη

    της Βασιλικής Μίχα Μέσ' την ειρκτή αγκαλιά της προσμονής παγιδευμένη  θαρρείς του πόθου οι κρουνοί  να...

Read more: Πηνελόπη

ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ

Η ΄Ηπειρος είναι δυνατό ποτάμι που κυλά σε δάσος πυκνό (βλέπε Βρυτζάχα) και μαζί του παρασέρνει...

Read more: ΗΠΕΙΡΟΣ...

σκιᾶς ὄναρ ἔρως

του ΦωτοΜότση   ΑΛΑΣ   Εἶχε ἀνοίξει ὁ οὐρανός σε δυό ἐπάνω ἀπό τήν γῆ τῶν Εὐμενίδων Ἔφτανε ἦχος...

Read more: σκιᾶς ὄναρ ἔρως