Αγάπησε το σώμα σου!

[ …. ] Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε καθίσει μπροστά στον καθρέπτη του σπιτιού μας για ώρες, κοιτώντας τον εαυτό μας και κατηγορώντας την κακόμοιρη τη μύτη μας, την ταλαίπωρη μέση μας ή τα πολύτιμα ματάκια μας γι αυτό που είναι. Κάποιες άλλες φορές τις διαμαρτυρίες μας αυτές τις δέχονται και οι γονείς μας, γιατί αυτοί μας γέννησαν!

 Για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι μας έχουμε βρεθεί στη θέση να νιώσουμε απογοήτευση για κάποιο ελάττωμα ή ατέλεια στην εξωτερική μας εμφάνιση. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, η απογοήτευση αυτή δημιουργεί συναισθήματα μειονεκτικότητας απέναντι στους φίλους μας ή τους συναδέρφους μας με αρνητικά αποτελέσματα πρώτα για μας και έπειτα για τους γύρω μας. Η αλλαγή στα συναισθήματά και τη συμπεριφορά μας είναι ορατή.

Τελικά έχουμε δίκαιο ή όχι; Πόσο μας φταίει το σώμα μας; Αξίζει μια "ατέλεια" να επηρεάζει αρνητικά τη ψυχολογία μας; Τι μπορώ να κάνω για να απαλλαγώ από τα συναισθήματα αυτά και πως μπορώ να βοηθηθώ για να αποδεχτώ τον εαυτό μου έτσι όπως ακριβώς είναι; Οι παρακάτω επισημάνσεις έχουν σκοπό να δείτε την πραγματικότητα και να αγαπήσετε το σώμα σας.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μερικά πράγματα:

[1]Το όμορφο είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση. Το τι είναι όμορφο ή όχι έχει σχέση με τα υποκειμενικά κριτήρια του καθενός, π.χ. μια λεπτή σιλουέτα δεν είναι κατά ανάγκην αποδεκτή σε όλους. Εάν για κάποιον ένα σώμα με λεπτές αναλογίες θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό, για κάποιον άλλο μπορεί να μην του κάνει καμιά αίσθηση ή να μην του προκαλεί κανένα ενδιαφέρον. Σε άλλους αρέσουν τα ξανθιά μαλλιά και σε άλλους καστανά. Συνεπώς ακόμη και εάν έχουμε άποψη για το τι είναι όμορφο ή ελκυστικό σε μας, δεν μπορούμε να το ορίσουνε ως κανόνα και για όλους τους άλλους.

[2] Κάθε σώμα έχει τις δικές του ατέλειες. Έχουμε δει "πετυχημένα" μοντέλα που, πολλά νεαρά κορίτσια θα ήθελαν να έχουν τα όμορφα μάτια τους, τις "τέλειες" αναλογίες τους και τα γλυκά χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Παρόλα αυτά, εάν είχαμε τη δυνατότητα να ρωτήσουμε τα μοντέλα θα διαπιστώναμε πως και αυτά θα είχαν να μας εκθέσουν ατέλειες τους που ενοχλούν και που με μεγάλο κόπο αλλά και πολλά χρήματα προσπαθούν να κρύψουν ή να βελτιώσουν (μέικ απ, καθημερινή έντονη και κοπιαστική γυμναστική, χειρουργικές επεμβάσεις, κλπ). Μην εντυπωσιάζεστε με αυτό που συνήθως λάμπει.

[3]Η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι η αρχή και το τέλος μιας ευτυχισμένης ζωής. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο ένα "τέλειο" σώμα δεν μπορεί να σας χαρίσει ένα όμορφο ψυχικό κόσμο. Η αντίληψη που υπάρχει στην σύγχρονη κοινωνία μας πως εάν κάναμε ένα καλό λίφτινγκ, εάν σβήναμε τις ρυτίδες των ματιών μας ή εάν διορθώναμε λίγο της αναλογίες της μέσης μας ή το χρώμα των ματιών μας θα άλλαζε η ψυχολογία μας, είναι τραγικά λανθασμένη. Μπορεί η πρώτη εντύπωση της αλλαγής να μας πρόσθετε μερικά συν στην ψυχολογία μας η συνέχεια όμως πολύ φοβάμαι πως θα ήταν η ίδια ίσως και χειρότερη. Η εσωτερική ομορφιά, η ψυχική γαλήνη και η ισορροπία στα συναισθήματά μας δεν εξαρτάται από την εξωτερική μας εμφάνιση αλλά από αυτό που γεμίζει τον εσωτερικό μας κόσμο, που "αναπαύει" το πνεύμα μας.

[4]Κανείς ποτέ δεν είναι ευχαριστημένος γι αυτό που είναι. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια και συμβαίνει σε κάθε τομέα της ζωής του άπληστου και ανικανοποίητου ανθρώπου. Όσο κι  αν μια γυναίκα θεωρείται για τους άλλους όμορφη, η ίδια γνωρίζει πόσα είναι αυτά που θα ήθελε να αλλάξει χωρίς μάλιστα να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Η εμπειρία μου να συνεργαστώ με νεαρές κοπέλες που ήθελαν να φωτογραφηθούν μιας και οι σπουδές τους ήταν πάνω στο μόντελινγκ συνοδεύτηκε από μια μεγάλη αλήθεια: καμία τους δεν ήταν ευχαριστημένη για την εμφάνισή της, παρόλο που σε γενικές γραμμές είχαν τις ανάλογες προυποθέσεις για να πετύχουν. Αν μπορούσαν θα είχαν αλλάξει πολλά από τα χαρακτηριστικά τους.

[5]Μην επηρεάζεστε από αυτά που σας "σερβίρουν".Πολλές φορές αισθανόμαστε μειονεκτικά απέναντι στους φίλους μας όχι γιατί έχουμε διαπιστώσει κάποιες ατέλειες στο σώμα μας αλλά γιατί έχουμε επηρεαστεί από άλλους παράγοντες που θέλουν με τον τρόπο τους να μας επιβάλουν το τι είναι όμορφο ή το πώς πρέπει να είμαστε, τι χρώμα ματιών θα πρέπει να έχουμε, ποιες αναλογίες θα έχουμε στη μέση και τους γοφούς. Η πλειονότητα των γυναικείων περιοδικών και των διαφημίσεων δημιουργούν συναισθήματα μειονεκτικότητας, και καθοδηγούν σε έναν αγώνα άγχους, χωρίς αποτελέσματα τις περισσότερες φορές, που σκοπό σε τελική ανάλυση έχουν την αφαίμαξη των χρημάτων μας και πολύ λιγότερο την προσωπική μας επιτυχία.

[6] Μια επιτυχημένη σχέση ή ένας ευτυχισμένος γάμος δεν στηρίζεται στα γαλανά μάτια!Μια όμορφη κοπέλα ή ένα πανύψηλο μοντέλο με ξανθιά μαλλιά και γαλανά μάτια δεν σημαίνει πως μπορεί να ενθουσιάσει τη καρδιά ενός αγοριού. Ίσως η πρώτη ματιά να ικανοποιεί για λίγο, εάν όμως ο εσωτερικός κόσμος ή ο χαρακτήρας της κοπέλας είναι δύστροπος δεν θα αλλάξει τίποτα. Μην προσπαθήσετε να "παραπλανήσετε" ένα αγόρι με την εξωτερική σας εμφάνιση. Αργά η γρήγορα (το πιθανότερο σύντομα) θα καταλάβει το χαρακτήρα σας και θα απομακρυνθεί χωρίς να το πάρετε είδηση! Δουλέψτε στο χαρακτήρα σας και διαμορφώστε τον ψυχικό σας κόσμο με τις αρετές του Θεού. Να είστε σίγουρη πως θα εκτιμηθεί.

[7]Μια ευχάριστη παρέα δεν σημαίνει παρέα με μοντέλα!Όλοι έχουμε γνωρίσει την εμπειρία της παρέας μια κοπέλας ή ενός αγοριού με κάποια παραπάνω κιλά, των οποίων όμως η διάθεση, η ομορφιά της καρδιά τους και ο τρόπος που συναναστρέφονται χωρίς να επηρεάζονται από την εξωτερική τους εμφάνιση, μας μεταδίδουν κλίμα αισιοδοξίας, αυθορμητισμού και χαρούμενης διάθεσης. Αισθανθείτε και σεις το ίδιο απέναντι στους φίλους σας και χαρείτε τις συναναστροφές σας. Η ομορφιά πηγάζει από μέσα!

[8]Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και αποδεκτός γι’ αυτό που είναι. Είναι λάθος να πιστεύουμε πως μόνο οι όμορφες κοπέλες θα επιβιώσουν. Η ζωή επιβεβαιώνει το αντίθετο. Κοινωνικά επιτυχημένες γυναίκες φτάνοντας μάλιστα στα ψηλότερα σκαλιά της δημόσιας ζωής δεν στηρίχθηκαν στην ομορφιά τους αλλά στα χαρίσματά τους την εργατικότητά τους και τον ισορροπημένο ψυχικό τους κόσμο.

[9]Η ομορφιά έχει ημερομηνία λήξης. Αρκετοί από εμάς θα έχουμε ζήσει την εμπειρία στο να συναντήσουμε μετά από καιρό μια φίλη μας που την θαυμάζαμε και την "εκτιμούσαμε" για την ομορφιά και τη χάρη της. Δυστυχώς όμως διαπιστώσαμε πως αρκετή από την φρεσκάδα και την χάρη της έχουν πια χαθεί. Θέλετε τα χρόνια, θέλετε οι συνθήκες της ζωής, μια εγκυμοσύνη ή τρία μικρά κουτσούβελα, έχουν φέρει σημαντικές αλλαγές στο σώμα της και την εμφάνισή της γενικότερα. Η ομορφιά δεν ισχύει για πάντα. Η ψυχική ομορφιά όμως σκορπίζει άρωμα και αισιοδοξία στους γύρω μας και μάλιστα για πάντα.

[10]Είσαι η πιο όμορφη ύπαρξη στον κόσμο !Θυμήσου πως «θείας μετέχομεν μοίρας» (Πλάτων) και ότι η «μορφή» μας καταξιώθηκε στο Βιβλικό «κατ’ εκόνα και καθ’ ομοίωσι» καθώς και  στην Ενσάρκωση –Μορφοποίηση του ίδιου του Θεού. Κάθε σκέψη που προσπαθεί με κάθε τρόπο να σε επηρεάσει αρνητικά, να σου δημιουργήσει συναισθήματα μειονεκτικότητας, να σου πάρει τη χαρά και την ομορφιά της ζωής, αντιστρατεύεται και στη ιερότητα του σώματός μας…. Για το Θεό είσαι πολύτιμη/ος ακριβώς έτσι όπως είσαι: με τις ατέλειες που μπορεί να δείχνει ο καθρέπτης του σπιτιού σου !

Το κατ’ εικόνα Θεούκυριολεκτεί με την πληρότητα κυρίως που εκφράζει η ομορφιά του πνευματικού και ψυχικού σου κόσμου. Γι’ αυτό εάν θέλεις να ζήσεις την ομορφιά της ζωής, σκέψου θετικά αγνοώντας κάθε μικρή ή μεγάλη ατέλεια που βλέπεις, πιθανόν μόνο εσύ στο σώμα σου ! . Αγάπησε το σώμα σου έτσι ακριβώς όπως είναι  και δες τη ζωή με αισιοδοξία!

Και να είσαι σίγουρη πως αποκτώντας αυτοπεποίθηση –με την επίγνωση ότι είσαι ελεύθερο όν με αυτοσκοπό και αυταξία που κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει και να μειώσει, θα σου χαρίζει πολλές ομορφιές και θα βιώνεις μια εσωτερική ικανοποίηση και πληρότητα

Από το Διαδίκτυο (By nansy),

Επιλογή μελέτης και μικρή διασκευή Δ. Μίχας  

Εκτύπωση

Αναμνήσεις

Το Ζωτικό

του Φώτη Παπαφώτη Το Ζωτικό ανήκε στην επαρχία Παραμυθιάς όταν η Παραμυθιά, ήταν στον Νομό...

Read more: Το Ζωτικό

Το πάτημα του φεγγαριού

Μεταφέραμε, οι πιτσιρικάδες, στον μπάρμπα Λάμπρο τον Τσιορά τα συνταρακτικά, τότε, χαμπέρια της...

Read more: Το πάτημα του...

ο ταχυδρόμος του χωριού και οι ζαβολιές μας

Τετάρτες, αν θυµάµαι καλά, ακούγαµαν την τροµπέτα από τη ράχη του Σταυρού. Ντούουου! Ντούουου!...

Read more: ο ταχυδρόμος...

Γενάρης του '69

Ξημερώματα του Αϊ Γαννιού. Το χωριό μας βρίσεκται σε αναστάτωση. Είναι η μέρα που ο μαθητόκοσμος των...

Read more: Γενάρης του '69

Απόψεις

ανάμεσα στην φτώχεια και τον ήλιο

(Αλμπέρ Καμύ) Πριν από μερικά χρόνια ζήτησαν από τον Πολωνό φιλοσοφο Σίγκμουντ Μπάουμαν να...

Read more: ανάμεσα στην...

Η ινδιάνικη φυλή των cherokee μιλουσε ελληνικά

H Ινδιάνικη φυλή των Cherokee μιλούσε Ελληνικά και κατάγονται από την Ανατολική Μεσόγειο!

Read more: Η ινδιάνικη...

Η φιλοσοφία των στωικών

«Ο Στωϊκισµός υπήρξε η σηµαντικότερη κίνηση στην Ελληνιστική Φιλοσοφία, και επίσης εκείνη που...

Read more: Η φιλοσοφία...

Ψες με την αστροφεγγιά

Φροντίζοντας την  «Ιστοσελίδα των Ζωτικιωτών» μου δόθηκε η ευκαιρία να ανασύρω από την μνήμη...

Read more: Ψες με την...

Δημιουργίες

Γιατί 'ναι η πλάνη σου το φως

της Βασιλικής Μίχα Εκεί , που η ματιά , σαν το ανθηρό της χαραυγής  ροδόνερο κι ανάσα στάζει στους...

Read more: Γιατί 'ναι η...

Ομορφη μυθιστορία

Ας αρχίσουμε το τραγούδι με τις Μούσες τις Ελικωνιάδες που κατέχουν τον Ελικώνα, το ιερό και...

Read more: Ομορφη...

απολογία των δρόμων - (1984)

του Φώτη Μότση επιμένω στην αναγκαιότητα εγκαθίδρυσης καινούργιων αναπνευστικών συσκευών και στην...

Read more: απολογία των...

ημερολόγιο

Επάενε κι ερχόταν η ψυχή του. Δρόμοι, σοκάκια, επαρχιακές οδοί με εκατό τόσα, χτυπάει κοντέρ στην...

Read more: ημερολόγιο