ο ταχυδρόμος του χωριού και οι ζαβολιές μας

Τετάρτες, αν θυµάµαι καλά, ακούγαµαν την τροµπέτα από τη ράχη του Σταυρού.
Ντούουου! Ντούουου! Ήχος στριγκός, φάλτσος, απροσδιόριστος ως προς τις νότες, µα τόσο οικείος, τόσο δυνατός, που διάβαινε την τρυφερή, τότες, καρδιά µας κι έφτανε µέχρις απάνω στην Παναγιά και στα µπακαλοµάγαζα του Κώστα Σταύρου και του Τσιρώνη.
Ήταν συνήθως πρωινή η ώρα, όταν εµείς τα σχολιαρόπαιδα από το Γκαλµπετσάκι ανηφορίζαµε κατά το εκπαιδευτήριο της Λιβίκστας, κατά το στέκι του Αλέκου και της Πολυξένης, κατόπιν και της Κατερίνας, για να λάβουµε µαθήµατα ζωής, πρωτίστως, κι από κοντά γεωγραφία, ιστορία, αριθµητική και γλώσσα κι όλα τ' άλλα τα καλούδια ..

Είχε αξηµέρωτα κινήσει ο Κώστας, ο ταχυδρόµος, από την Παραµυθιά. Απάνω στο µεγαλόσωµο άλογό του -γιγάντιο στα ανήξερα µατάκια µας, κουβάλαγε τον σάκο µε την ιερή µας ξενιτειά. Θυµάµαι σαν τώργια το κατσαρό µαλλί του, πάντα σε τάξη, ακόµα κι όταν απίθωνε το καπέλο του στο κουρκοκέφαλο του αλόγου για να φυλλοµετρήσει την 'πραµάτεια' του, θυµάµαι την τοµαρένια τσάντα του δεξιά, -αριστερά και µε καφέ κορδόνι η τροµπέτα κρεµασµένη στο πλευρό του.
Μας γνώριζε, βεβαίως, ένα προς ένα, -όλα τα πιτσιρίκια του χωριού. Και σαν απαντιόµασταν, είχε δεν είχε γράµµα να µας δώκει, σταµατούσε, ρώταγε για ολωνών µας την υγειά και των δικών µας, έσκυβε από τ' αψήλου και µας φίλευε µε καµιά καραµέλα ή κανα γλυφιτζούρι.
Σαν ήταν να µας δώσει γράµµα, µας συµβούλευε: Τήρα µην το χάσεις! Το µεσηµέρι, ίσα στη µάνα σου!' Για πατεράδες, σπάνια η κουβέντα. Ή θα ήσαν αποθαµένοι, ή ξενιτεµένοι, ή ολοχρονίς αλάργα τού χωριού µε τα πράµατα, -κάτι, πάλι, δηλαδή, σαν ξενιτειά.
Αµέσως κοντά αρχίναγε το πανηγύρι: αν ήτανε το γράµµα από τη θείτσα Μαρία, από τη Γερµανία, ξέραµε πως µαζί µε τα φιλιά στην αδερφή της και τα τέκνα της, εσώκλειε κι ένα πεντόµαρκο, ή, σε καλύτερη περίπτωση, δεκάµαρκο. Τουτέστιν, τριάκοντα ή εξήκοντα αληθιναί δραχµαί -κι όχι σαν κι αυτές που κερδίζαµε ως κουµπιά όταν παίζαµε µε τις πλάκες µούκα. Με τους πλέον µέτριους υπολογισµούς, ακόµα κι αν ο Μπούσης, στον οποίο εξαργυρώναµε, µας ‘έριχνε’ στη συναλλαγή, θα το γλεντούσαµε για τριµηνία. Μαντολάτο δις της εβδοµάδος, µπισκότα Ρούλια για να βρούµε και τη φωτό του Σούρπη ή του Φιλακούρη, και εν πάση περιπτώσει, µε άλλον αέρα στο σχολειό. Ζάπλουτοι. Ματσό, κατά πώς λένε σήμερα τα λιανά.
Ωστόσο, είχαµε να διευθετήσουµε το όλον περαιτέρω. Ναι µεν διαβάζαµε εµείς οι
µορφωµένοι τα γράµµατα που λαβαίναµε στη µάνα, όµως η ίδια ως φοιτήσασα επί τριετία στο δηµοτικό σχολειό στους Κουκουλιούς (έλαβε απολυτήριο: δυο -δυό τις πάενε τις τάξεις) γνώριζε γραφή και (κοπιώδη) ανάγνωση. Ουαί.
Συνεπώς, µονόδροµος: πλαστογραφία. Εκεί όπου η θείτσα έγραφε ‘σου στέλνω, πολυαγαπηµένη αδελφή, και δέκα µάρκα για να πάρεις κάτι στα παιδιά’, εµείς, θεωρώντας (!) ότι ούτως η άλλως το δεκάµαρκο προοριζόταν για τα µας, άρα νοµίµως το οικειοποιούµεθα, φροντίζαµε να µουτζουρώσουµε τη συγκεκριµένη παράγραφο, ή να την παραποιήσουµε µε το ‘σου στέλνω, πολυαγαπηµένη µου αδελφή και την αγάπη µου στα παιδιά’.

Εννοείται πως στην απάντηση που στέλναµε (την γράφαµε εµείς τα παιδιά, επειδή η µάνα- πρωτοπόρα στη γλώσσα και στην ορθογραφία της -χρησιµοποιούσε ένα ‘ι’, ένα ‘ο’ κλπ. και δεν ήθελε να εκτεθεί γλωσσολογικώς -η Διαµαντοπούλου αναγνώρισε την προσφορά της µάνας µετά θάνατον, εφαρµόζουσα την πρωτοποριακή αντίληψη της μακαρίτισσας Κατέρως περί γλώσσης)- εννοείται, λοιπόν, πως φροντίζαµε να ευχαριστήσουµε τη θείτσα Μαρία για την προσφορά της και να την παρακαλέσουµε να την επαναλαμβάνει συχνά.
Τέτοια.

Χρόνια πολλά µετά, µεγάλος, όταν εκµυστηρεύτηκα στη µάνα τα σχετικά: 'Άµα σε λάβω, θα σε σκώσει η γιώρα σου!'

Εκτύπωση

Αναμνήσεις

Η Κάκω Ρίνα

ΤουΓιάννη Μπανίκα Κάπου εκεί σιμά στην εποχή του ΄65, στα χρόνια τα δύσκολα, στα χρόνια της...

Read more: Η Κάκω Ρίνα

Το χωριό του μπαμπά μου

της Νεφέλης Μότση   Αντίκρισα για πρώτη φορά το Ζωτικό όταν ήμουν τριών μηνών. Το ξαναείδα πολλές...

Read more: Το χωριό του...

"Σήμερον κρεμάται επί ξύλου..."

"Σήμερον κρεμάται επί ξύλου..." Θυμάμαι ότι άκουσα πρώτη φορά αυτή την τρομερή φράση, μικρό...

Read more: "Σήμερον...

Οι πισίνες του Ζωτικού

Το χωριό μας ήταν και είναι όμορφο χωριό. Παλιά, κάθε σπίτι είχε και την πισίνα του που γέμιζε με...

Read more: Οι πισίνες...

Απόψεις

Ο Μήνας Ιούλιος

Των Στράτου Θεοδοσίου Μάνου Δανεζη, Επίκ. καθηγητών Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής-Πανεπιστήμιο Αθηνών...

Read more: Ο Μήνας Ιούλιος

Το Ζωτικό στις τέχνες και στις επιστήμες

Η οργάνωση της κοινοτικής ζωής στο Ζωτικό, ο Κοινοτικός Τρό­πος Παραγωγής, έχει αναδείξει στο...

Read more: Το Ζωτικό...

Γλώσσα και φύλο

Ρούλα Τσοκαλίδου (2001)  Όταν γεννηθεί ένα παιδί, η πρώτη ερώτηση που κάνουμε είναι αν "είναι αγόρι ή...

Read more: Γλώσσα και φύλο

Ηθική, Δικαιοσύνη και Πολιτεία

Ι. Μότσης Μία από τις ηθικές αρετές, η οποία στην αριστοτελική φιλοσοφία αποκτά και...

Read more: Ηθική,...

Δημιουργίες

Ειναι .......

Της Βασιλικής Σ. Μίχα Χειμαρρος ειναι που κυλαει  με των καρπων την αφθονια  ειναι η απειραχτη...

Read more: Ειναι.......

γιατί ζωή είναι Αγάπη...

Πηγή που σχηματίζει το ποτάμι της ύπαρξής μας... η ζωή μας..! Ένα ταξίδι αδιάκοπο, δημιουργικό και άρρηκτα...

Read more: γιατί ζωή...

σκιᾶς ὄναρ ἔρως

του ΦωτοΜότση   ΑΛΑΣ   Εἶχε ἀνοίξει ὁ οὐρανός σε δυό ἐπάνω ἀπό τήν γῆ τῶν Εὐμενίδων Ἔφτανε ἦχος...

Read more: σκιᾶς ὄναρ ἔρως

Η Αντιγόνη

του Φώτη Μότση Η Αντιγόνη είπε το ‘ναι’. Μετά από τόση άρνηση, τόσα συμβάντα, τόση κάθε λογής...

Read more: Η Αντιγόνη