Αδελφότητα Ζωτικιωτών Αθήνας
Σύλλογος  Ζωτικιωτών "Η Βρυτζάχα"
Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε και συντηρείται από την Αδελφότητα Ζωτικιωτών Αθήνας

Αρχείο φωτογραφιών

Σύνδεση χρήστη

Επισκέψεις

6937944
ΣήμεραΣήμερα71
ΧθεςΧθες272
Τρέχουσα εβδομάδαΤρέχουσα εβδομάδα615
Τρέχων μήναςΤρέχων μήνας5027
Γεν. ΣύνολοΓεν. Σύνολο6937944

Προτάσεις και προβληματισμοί για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Σουλίου.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΝΙΚΑ

Κυρίες και Κύριοι,

Εκπροσωπώντας το Σύλλογο "Οι φίλοι του Σουλίου", ιδρυτές του οποίου υπήρξαν οι αείμνηστοι Στρατηγός και πρώην υπουργός Δημήτριος Νότη Μπότσαρης και ο πρώην Γραμματέας της Βουλής ιστορικός και συγγραφέας Βασίλειος Κραψίτης και με συνεισφορά του συλλόγου κυρίως πνευματική - έχει εκδώσει περί τα 40 βιβλία ιστορικού κυρίως περιεχομένου – βρίσκομαι σήμερα στο βήμα αυτό του συνεδρίου με την ιδιότητα του οικονομολόγου για να καταθέσω απόψεις και να θέσω προβληματισμούς για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Σουλίου.

Η ευρύτερη περιοχή Σουλίου διακρίνεται για δύο πρωτιές:

Η πρώτη είναι η συνεισφορά της στους Εθνικούς Αγώνες για την ανεξαρτησία του Έθνους όχι μόνο κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821,  αλλά και της Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής.

Η δεύτερη είναι αυτή που κατέχει ολόκληρη η Ήπειρος και ειδικότερα η περιοχή Σουλίου, ως η φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης. Ένας τόπος με τέτοια προσφορά στο Έθνος να αποτελεί παράδειγμα οικονομικής και αναπτυξιακής υστέρησης. Επειδή δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση, θα συμβάλλουμε μαζί με όλους τους Ηπειρώτες προς την κατεύθυνση που θα μας βγάλει μια για πάντα από το αδιέξοδο.

Η ευρύτερη περιοχή Σουλίου που ιστορικά είναι γνωστή και ως Σουλιώτικη Συμπολιτεία  βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου και ανήκει σε τρεις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις: των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας.    Αποτελεί λίγο ή πολύ μια μορφολογική μικρογραφία της Ηπείρου και έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά, που άλλοτε της προσδίδουν πλεονεκτήματα και άλλοτε μειονεκτήματα. Επομένως μια αναπτυξιακή παρέμβαση, δε θα διαφέρει κατά πολύ από αυτή της υπόλοιπης Ηπείρου. Η μορφολογία και οι ιδιαίτερες συνθήκες μιας περιοχής (κλιματολογικές, κοινωνικές κ.λ.π.) είναι αυτές που πρωτίστως πρέπει να λάβει υπ’ όψη του ο μελετητής που θα υποδείξει τρόπους ανάπτυξης.

Στις ερημωμένες επαρχίες της Ηπείρου, η περιοχή Σουλίου διατηρεί ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι πληθυσμού. Εξάλλου η μετανάστευση άρχισε τελευταία στην περιοχή. Υπάρχουν μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση και δεσμούς με την περιοχή τους, δεν έχουν αποκοπεί από τις ρίζες τους και τις προγονικές εστίες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα έστω και σε ένα μικρό αριθμό παλιννοστούντων, όταν όμως οι συνθήκες- και κυρίως οι οικονομικές -βελτιωθούν ουσιαστικά προς το καλύτερο.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Εν αρχή είναι οι υποδομές. Το κακοσυντηρημένο και απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο αποτελεί τροχοπέδη, όπως όλοι γνωρίζουμε για την οποιαδήποτε μετακίνηση. Επομένως η βελτίωσή του πρέπει να αποτελέσει στόχο γι’ αυτούς που σχεδιάζουν την ανάπτυξη της περιοχής. Το ότι στα βόρεια σύνορα της περιοχής περνάει η Εγνατία Οδός είναι ένα πραγματικό ευτύχημα. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Η οδική σύνδεση του κυρίου, ορεινού όγκου του Σουλίου μέσω Κουκουλιών – Ζωτικού κόμβου Τύριας Εγνατίας οδού θα φέρει την έδρα της περιοχής – το ιστορικό Σούλι – μόλις 40 με 45 λεπτά από τις έδρες των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων αντί σχεδόν 1½ και 2 ωρών αντίστοιχα που είναι σήμερα.   Η χάραξη νέας οδού στην Ανατολική πλευρά της περιφέρειας, γνωστή  ως Λάκκα Σούλι, από το Νομό Πρέβεζας προς τον κόμβο Τύριας της Εγνατίας οδού, θα μειώσει κάτω από το μισό το χρόνο που χρειάζεται κανείς να φτάσει στα παράλια ή στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Ένας νέος δρόμος που δεν θα ανεβοκατεβαίνει βουνά ούτε θα περνά μέσα και από τον τελευταίο οικισμό όπως  σήμερα.

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αν και πολυθρύλητη η περιοχή του Σουλίου με πλήθος ιστορικών τοποθεσιών και μνημείων, ελάχιστους τουρίστες προσελκύει. Η παντελής έλλειψη τουριστικής οργάνωσης και προβολής, η απουσία Ιστορικού Μουσείου, η έλλειψη χώρων φιλοξενίας (ξενώνων, οργανωμένων χώρων εστιάσεως κ.λπ.) θα πρέπει να μας προβληματίσει. Ο αγροτουρισμός συνδεδεμένος με την ιστορικότητα του χώρου θα είναι μια πολύ καλή διέξοδος. Στη περιοχή υπάρχουν  ιστορικές Μονές και Εκκλησίες που το χτίσιμο τους ανάγεται στην βυζαντινή εποχή. Το αμόλυντο και η ομορφιά της φύσης πιστεύω θα αποτελέσουν πόλο έλξης. Άφθονες πηγές όπως αυτές του Σειστρουνίου, των μύλων του Σουλίου, δάση, κοιλάδες, φαράγγια (όπως αυτό που ξεκινάει από το χωριό Σερζιανά και καταλήγει στη Γλυκή), είναι από τα ομορφότερα και αγριότερα στον Ελλαδικό χώρο.  Η είσοδος λοιπόν της περιοχής Σουλίου στην τουριστική αγορά έχει αργήσει πολύ και είναι πλέον αναγκαία. Πλεονέκτημα της περιοχής, είναι το ότι βρίσκεται στο μέσο περίπου των δύο τουριστικών περιοχών της Ηπείρου, των παραλίων και της πρωτεύουσας αυτής.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Από αρχαιοτάτων χρόνων δύο ήταν οι κύριες ασχολίες των κατοίκων της περιοχής: Η κτηνοτροφία και ο πόλεμος. Επειδή όμως ζούμε σε περίοδο Ειρήνης και να ευχηθούμε να είναι πάντοτε έτσι, σήμερα θα αναφερθούμε στην κτηνοτροφική παραγωγή. Γνωρίζουμε βέβαια όλοι ότι η χώρα εισάγει μεγάλες ποσότητες κτηνοτροφικών προϊόντων και μάλιστα όχι μόνο από αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και από τις πλέον εύρωστες οικονομικά της Ευρώπης, όπως είναι η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ελβετία  και  η Αυστρία. Γνωρίζουμε επίσης ότι το εισόδημα των παραγωγών των χωρών αυτών είναι πολλαπλάσιο από αυτό των Ελλήνων παραγωγών και ότι ο καθένας από αυτούς είναι ένας μικρός επιχειρηματίας. Τι φταίει και ο Έλληνας κτηνοτρόφος υπολείπεται σημαντικά από αυτούς;

Η ενασχόληση με την κτηνοτροφική παραγωγή ελάχιστα έχει αλλάξει για πολλούς κτηνοτρόφους. Παραμένει όπως ήταν πριν 100 ή 150 χρόνια. Η απουσία εκσυγχρονισμού, η μη καθιέρωση προϊόντων ποιότητας, η απουσία νέων μορφών οργάνωσης και εκτροφής, ο μικρός αριθμός εκτρεφομένων ζώων  για τις περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και ο χωροταξικός σχεδιασμός της, παρά τις μεγάλες εκτάσεις, αποτελεί τροχοπέδη. Σήμερα που μια σημαντική μερίδα καταναλωτών στρέφεται σε βιολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα οι κάτοικοι της περιοχής Σουλίου, αν και τα παράγουν σχεδόν βιολογικά, είναι εκτός αυτής της αγοράς , και θα είναι για πολύ ακόμη αν δεν κάνουμε κάτι. Οι κάτοικοι της περιοχής αν και έχουν πολλές από τις αναγκαίες παραμέτρους (όπως είναι η ενασχόληση  παιδιόθεν, οι μεγάλες εκτάσεις, η παράδοση και η θέληση ) να παράγουν σημαντικές ποσότητες κτηνοτροφικών αλλά και βιολογικών κτηνοτροφικών προϊόντων είναι ακόμη πολύ πίσω και οι αιτίες είναι πολλές με κυριότερες αυτές που θα αναφέρω στο τέλος της παρέμβασής μου.

Απασχόληση και δραστηριότητες πέρα από την παραγωγή κρέατος και γάλακτος με την παραγωγή εξειδικευμένων επώνυμων προϊόντων, με την ταυτόχρονη ίδρυση μικρών οικογενειακών ή και συνεταιριστικών μονάδων, θα είναι η άριστη συνέχεια  που μπορεί να δοθεί στην πρωτογενή παραγωγή.

ΓΕΩΡΓΙΑ

Για την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής θα πρέπει να συνυπολογιστούν δύο πράγματα: Πρώτον ότι ένα σημαντικό κομμάτι αυτής θα λειτουργεί επικουρικά στην κτηνοτροφία και δεύτερον ότι υπάρχουν σχετικά μικρές εκτάσεις προς γεωργική εκμετάλλευση μια και όλοι γνωρίζουμε  τον ορεινό χαρακτήρα της περιφέρειας Σουλίου. Παρόλα αυτά όμως καλλιέργειες με μεγάλο στρεμματικό όφελος, καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν σε εύφορες και ομαλές πλαγιές πέραν των πεδινών εκτάσεων θα έδιναν σε ένα κομμάτι της περιφέρειας Σουλίου μια καλή οικονομική διέξοδο. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η άμπελος, τα σπαράγγια και τα οπωροφόρα δέντρα (αυτά που ταιριάζουν στις κλιματολογικές συνθήκες όπως αχλαδιές, κερασιές, μηλιές) ευδοκιμούν και  ταυτόχρονα μπορούν να προσφέρουν λύση στο πρόβλημα της γεωργικής παραγωγής και του εισοδήματος του πληθυσμού. Εξάλλου όπως προανέφερα το στοιχείο που χαρακτηρίζει την περιοχή, η περιβαλλοντική της καθαρότητα, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Γι΄ αυτό η μελισσοκομία, που σε άλλες περιοχές της χώρας λόγω των φυτοφαρμάκων δημιουργεί προβλήματα σε αυτή, στην περιοχή μας, λόγω της παντελούς έλλειψης αυτών, υπόσχεται μια καλή διέξοδο σε αυτούς που θα ήθελαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτή.          Οι λίγες προσπάθειες που έγιναν με αρωματικά φυτά (τσάι του βουνού, ρίγανη), αν και στην αρχή στέφθηκαν από επιτυχία, σκόνταψαν στην συνέχεια στο πρόβλημα της οργάνωσης και διάθεσης.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από τα προαναφερόμενα ευκόλως μπορεί κανείς να βγάλει το συμπέρασμα ότι το φυσικό περιβάλλον και η διαχείρισή του είναι ακρογωνιαίος λίθος για τη περιοχή. Οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή και με επιστημονική γνώση. Όπως οι αναδασώσεις εκεί που χρειάζονται, με τα φυτά που πρέπει, οι ζώνες πυροπροστασίας και οι δρόμοι προσπέλασης. Επίσης μεγάλη μέριμνα πρέπει να δοθεί στον υδάτινο πλούτο της περιοχής .Λόγω της επερχόμενης σε παγκόσμια κλίμακα στο άμεσο μέλλον λειψυδρίας και μόλυνσης του περιβάλλοντος και των υδάτων, τα πεντακάθαρα και απαλλαγμένα από κάθε είδος μόλυνσης νερά της περιοχής πρέπει να διαφυλαχτούν ως "κόρη οφθαλμού".Η διαφύλαξη επίσης της πλούσιας πανίδας απαιτεί την προσωπική φροντίδα και ευαισθητοποίηση όλων μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Φωνές που ακούγονται συχνά, ό,τι η ανάπτυξη της Ηπείρου και επομένως της περιφέρειας Σουλίου μπορεί να γίνει με την ίδρυση εργοστασίων, μεγάλων βιοτεχνιών κ.λπ. στερούνται αναπτυξιακής λογικής . ( Όχι ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο μέλλον), αλλά για να συμβεί απαιτούνται πολλές και δύσκολες προϋποθέσεις, με συνέπειες για το περιβάλλον που δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε. Κάθε τόπος έχει τα πλεονεκτήματά του και πρωτίστως από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε. Μην γελιόμαστε, η Ήπειρος δεν πρόκειται ποτέ να γίνει το city του Λονδίνου, όσον αφορά τις υπηρεσίες, ούτε περιοχή  Ruhr στη Γερμανία με τις βιομηχανίες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.

Για όλους εμάς, Κυρίες και Κύριοι, που με αγάπη και πατριωτικό ενδιαφέρον μελετούμε τρόπους οικονομικής ανάπτυξης της πολυαγαπημένης μας Ηπείρου και των περιοχών αυτής θα πρέπει να μας απασχολήσουν εντόνως δύο σημαντικές παράμετροι της οικονομικής διεργασίας.  Η πρώτη είναι η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ.   Στον παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό ανταγωνισμό πρώτιστο πλεονέκτημα έχουν αυτοί που κατέχουν την άμεση, γρήγορη και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες πληροφόρηση.  Δυστυχώς η χώρα μας και ως εκ τούτου η περιοχή της Ηπείρου είναι ουραγός. Οι υπηρεσίες INTERNET αποτελούν σχεδόν φανταστικό σημείο αναφοράς για τους πλείστους που εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία, η υπάρχουσα κρατική γραφειοκρατία αδυνατεί να προσφέρει λύσεις και όταν το κάνει έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Νέες μέθοδοι παραγωγής, νέα προϊόντα, νέες αγορές, τρόποι χρηματοδότησης, στοιχεία και πληροφορίες απαραίτητα για να μπορούμε να αντέξουμε στο υφιστάμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον, πρέπει να γίνονται γνωστά εύκολα γρήγορα και αξιόπιστα.

ΔΙΑΘΕΣΗ

Η δεύτερη παράμετρος κατά την γνώμη μου είναι και η μεγαλύτερη και αν δεν ληφθεί υπόψη ακυρώνει όλους τους σχεδιασμούς και τις προσπάθειές μας. Είναι αυτή της διάθεσης των προϊόντων. Και αν υποθέσουμε ότι παράγουμε όλα αυτά που προανέφερα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αν λύσουμε όλα τα προβλήματα, πού θα διαθέσουμε ,ή μάλλον, πού θα πουλήσουμε τα προϊόντα; Και όταν τα πουλήσουμε μήπως φθάσουν στον καταναλωτή ακριβά με διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές, όπως όλοι έχουμε εμπειρίες;   Να μην σας φανεί παράξενο αλλά ο τύπος του κλασικού ζωέμπορα που τριγυρνάει ακόμη και με το άλογο αγοράζοντας την παραγωγή, όταν αυτός θέλει, όποτε θέλει, σε όποια τιμή θέλει, απαντάται ακόμα και σήμερα. Όλες οι προσπάθειες ακυρώνονται από αυτό και μόνο το γεγονός. Οι περισσότεροι των συνεταιρισμών βουτηγμένοι στα χρέη και τις διαμάχες, δεν μπορούν να δώσουν λύση, και η καταναλωτική παιδεία  είναι ανύπαρκτη. Θα πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες και με την αρωγή του κράτους, αλλά κυρίως με την είσοδο σοβαρών επενδυτών που θα έχουν την τεχνογνωσία, τον εξοπλισμό και τα χρήματα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αγαπητοί συμπατριώτες, όλα τα προαναφερόμενα θα αποτελούν μια έκθεση ιδεών αν δεν συνοδεύονται από προτάσεις. Προτάσεις που λίγο ή πολύ, η μία μετά την άλλη, θα πρέπει να μπουν σε στάδιο υλοποίησης. Για την τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να μας απασχολήσουν τα εξής:-

 • Κατασκευή ιστορικού μουσείου και χώρων φιλοξενίας(εστίασης και διαμονής).-
 • Αναστήλωση ιστορικών παραδοσιακών οικημάτων.-
 • Δημιουργία νέων και συντήρηση παλαιών μονοπατιών πεζοπορίας.-
 • Δημιουργία επισκέψιμου πάρκου με ζώα.-
 • Μέριμνα για τα δεκάδες άγρια άλογα που απέμειναν στα Σουλιώτικα βουνά για να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση τον επόμενο χειμώνα να ζήσουμε την εμπειρία του πρόσφατου.-
 • Διαφημιστική υποστήριξη.-
 • Καθιέρωση ετήσιων δραστηριοτήτων με άξονα τον εναλλακτικό τουρισμό όπως π.χ αγώνες τριάθλου, επιδείξεις αεροπτερισμού.-
 • Προσέγγιση τουριστικών γραφείων εναλλακτικού τουρισμού.-
 • Συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις.-
 • Συμμετοχή στο τουριστικό κομμάτι από τα προγράμματα Εργατικής Εστίας, Νέας Γενιάς, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αθλητικού και σχολικού τουρισμού.
 • Πρόσληψη προσώπου από τις Νομαρχίες ή την Περιφέρεια με γνώσεις, προϋπηρεσία και επαγγελματικά προσόντα να οργανώσει και  να προωθήσει την όλη προσπάθεια.

 

Για τα ζητήματα ενημέρωσης, διάθεσης και παραγωγής θα πρέπει να υλοποιηθούν μια σειρά από  προτάσεις όπως:-

 • Διοργανώσεις σεμιναρίων από μικτά κλιμάκια εξειδικευμένων υπαλλήλων σε κάθε χωριό ξεχωριστά-
 1. Αποστολή ενημερωτικών φυλλαδίων σε τακτά χρονικά διαστήματα απλών και κατανοητών που θα πληροφορούν τους παραγωγούς για τις νέες μεθόδους παραγωγής, τα νέα προϊόντα και τους τρόπους χρηματοδότησης.-
 • Μέριμνα για μείωση της γραφειοκρατίας.-
 • Προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στους Δήμους και στην Κοινότητα που θα απαντούν σε όλα τα ερωτήματα μιας παραγωγικής διαδικασίας.-
 • Σεμινάρια ειδικά στους νέους αγρότες για τις υπηρεσίες INTERNERT και χρηματοδότηση εγκατάστασης.-
 • Δημιουργία σελίδων στο διαδίκτυο που θα πληροφορούν τους εμπόρους αλλά και τους καταναλωτές για τα προιόντα τους.-
 • Συμμετοχή σε περιφερειακές εκθέσεις αγροτικών προιόντων.-
 • Καθιέρωση τοπικών εκθέσεων με παραδοσιακά και τοπικά προιόντα σε συνδυασμό με τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα συνήθως το καλοκαίρι.-          Επαφές με μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων και βιομηχανίες γεωργικών και κτηνοτροφικών προιόντων για διάθεση της παραγωγής.-
 • Καθιέρωση επιδοτούμενων σεμιναρίων στις έδρες των Δήμων ή της Κοινότητας ειδικά για νέους παραγωγούς όπου θα διδάσκονται από την αρχή μέχρι το τέλος μια παραγωγική διαδικασία.-
 • Επαφές με καταναλωτικές ενώσεις.-
 • Να εξεταστεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με ιδιώτες, δημιουργίας καταστημάτων στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα που θα πωλούν Ηπειρώτικα προιόντα.

Κλείνοντας την παρέμβαση μου θα ήθελα ειλικρινά να σας διαβεβαιώσω, ότι με όλα όσα ανέφερα παραπάνω, έχω βαθειά επίγνωση ότι δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας. Στην Ήπειρο, δεν μας έλειψαν οι ιδέες και οι μελέτες για την οικονομική ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αλλά, η υλοποίηση των ιδεών και των μελετών αυτών. Αν από αύριο το πρωί που θα τελειώσει τις εργασίες του το  Πανηπειρωτικό μας συνέδριο ο καθένας μας από όποιο μετερίζι τον έχει τάξει το καθήκον του, είτε ως καταναλωτής, είτε ως μέλος ενός απ’ τις εκατοντάδες των συλλόγων μας, είτε ως ντόπιος θεματοφύλακας της αγροτικής μας γης, είτε ως φορέας εξουσίας, δεν ανασκουμπωθεί ξεκινώντας αρχικά απ’ τα μικρά και ασήμαντα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας, φτάνοντας στα μεγάλα και απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν να είστε σίγουροι ότι στο επόμενο συνέδριο μας κάποιος άλλος εκπρόσωπος του συλλόγου "Οι φίλοι του Σουλίου" ας μην γελιόμαστε, θα σας διαβάζει την ίδια εισήγηση για την προσδοκώμενη οικονομική ανάπτυξη της πολυαγαπημένης και πονεμένης πατρίδας μας.

Οι γειτονιές μας

 

Πρόσφατες αναρτήσεις

 • Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Αναζήτηση Videos

Πρόσφατα Videos

Εκδήλωση για τη μάχη στη Βρυτζάχα 2018

Category: Σούλι

Παρουσίαση βιβλίου "Η Ιστορία της Λιβίκιστας στην Οθωμανική Περίοδο" στο Ζωτικό Ιωαννίνων

Category: Παρουσιάσεις

Κοπή πίτας 2019 του Συλλόγου "Η ΒΡΥΤΖΑΧΑ" στο Ζωτικό

Παρουσίαση του βιβλίου του Δ.Μίχα "Η Ιστορία της Λιβίκιστας στην Οθωμανική περίοδο"